Volkswagen Golf 6 – egr valve (N18). P0403 malfunction.

Volkswagen Golf 6 1.6TDi 105cp din 2010. Diagnostic: 1 Fault found. EGR Valve (N18). P0403 malfunction. Acesta este codul de eroare primit pe VCDS la testarea Golf-ului din imagine. Pe langa codul de eroare primit, in bord este afisat martorul avarie motor si cel de bujii (spirala din bord) se aprinde intermitent. Semne ca egr-ul este nefunctional, o problema frecvent intalnita la motorizarea 1.6TDi 105cp din grupul vw. Costul unei valve egr noi este cuprins intre 1300-1600 lei. Solutia alternativa cu buget redus este anularea valvei egr.

Masina este folosita urban in regim de scoala si alegerea motorului 1.6TDi 105cp cu filtru de particule nu a fost cea mai buna alegere. Primul care a cedat acestui regim de mers subturat, distante scurte si regenerari dese a fost  valva egr. La o saptamana dupa ce s-au aprins becurile in bord, masina a venit pentru anularea egr. Reprogramarea ecu pentru dezactivarea valvei egr este destul de complicata si se face in doua etape. Prima etapa presupune deblocarea ecu in modul bdm cu ajutorul interfefei NewTrasdata, procedura descrisa in imaginile de mai jos. A doua etapa este citirea software prin mufa obd si dezactivarea software a egr-ului. Reprogramarea se va face tot prin portul obd cu ajutorul consolei NewGenius.

Evident, dupa o saptamana in care valva egr nu a functionat si Golf-ul a parcurs aproape 1035km de la ultima regenerare, filtrul de particule s-a infundat cu funingine. Dupa anularea valvei egr din ecu, eroarea P0403 a disparut si motorul poate poate face iar regenerare.

Masina a fost chemata ziua urmatoare pentru o sesiune de regenerari dinamice. Avand in vedere modul de utilizare strict urban al acestui Golf 6 1.6TDI, in curand va ajunge pe masa de operatie si filtrul de particule.

Anulare egr 1.6tdi - 4 Anulare egr 1.6tdi - 5 Anulare egr 1.6tdi - 1 Anulare egr 1.6tdi - 2 Anulare egr 1.6tdi - 3 Anulare egr 1.6tdi - 6 Anulare egr 1.6tdi - 7