Skoda Octavia 2 1.6TDi in limp mode

Motorizarea 1.6TDi 105cp din grupul VAG are frecvent probleme cu filtrul de particule si valva egr. Niciuna din cele doua piese nu are un cost de achizitie mic daca ar fi sa le inlocuim si varianta anularii lor pare mult mai aproape de bugetul alocat unei masini sh. Modelul Skoda Octavia 2 1.6TDi 105cp prezent in imaginile acestui post, a venit in limp mod cu martorul avarie motor aprins si spira de bujii clipind. Cu acesti martori aprinsi in bord, motorul nu mai trece de 2500 rpm si trece pe modul limp. Ei pot indica o problema aparuta la motor sau filtru de particule. Cu un tester se indentifica exact problema indicata de martorii luminosi.

P2463 – Excessive Soot Accumulation codul prezent pe tester la Skoda Octavia 2 1.6TDi 105cp, eroare ce indica prezenta unui filtrul de particule colmatat.

Anulare dpf Skoda Octavia 1.6tdi - 10

In cazul de fata, Skoda Octavia 2 are martorii aprinsi din cauza filtrului de particule colmatat. Decizia care s-a luat pentru aceasta problema a fost de anulare si eliminare dpf. Procedura dureaza aproximativ 4 ore si presupune demontarea filtrului de particule pentru operatiunea de eliminare fizica continut ceramic plus resoftarea calculatorului de injectie Siemens PCR 2.1 pentru anularea dpf.

Anulare dpf Skoda Octavia 1.6tdi - 17Anulare dpf Skoda Octavia 1.6tdi - 16

Pentru dezactivarea filtrului de particule din software, ecu trebuie demontat de pe masina. Este necesara aceasta operatiune pentru deblocarea reprogramarii prin portul de diagnoza. Calculatorul este Siemens PCR 2.1 si vine blocat din fabrica pentru rescrierea obd.

Anulare dpf Skoda Octavia 1.6tdi - 15Anulare dpf Skoda Octavia 1.6tdi - 11

Deblocarea lui (unlock) se face cu ajutorul interfetei NewTrasdata in boot mode. In imaginile de mai jos se observa montajul realizat pentru aceasta procedura. Pentru operatiunile de reprogramare ecu folosim doar aparatura si software original cu licenta la zi.

Anulare dpf Skoda Octavia 1.6tdi - 13Anulare dpf Skoda Octavia 1.6tdi - 14

Dupa ce s-a realizat deblocarea ecu, se poate trece la citirea software-ului din ecu prin portul de diagnoza cu NewGenius. De abia prin aceasta procedura se ajunge la anularea filtrului de particule din ecu.

Anulare dpf Skoda Octavia 1.6tdi - 18Anulare dpf Skoda Octavia 1.6tdi - 20Anulare dpf Skoda Octavia 1.6tdi - 19

In aceasta postare nu am inclus imagini cu operatiunea de eliminare fizica a filtrului de particule din cauza unei alte lucrari facute in paralel.