Inca un model Skoda Octavia cu motorizarea 1.6TDi 105p care a ajuns pe masa de operatie pentru indepartarea filtrului de particule infundat. Masina a venit cu martor avarie motor si spira bujii aprinse in bord plus limitarea turatiei la 2500rpm prin intrarea in limp mode. Pe tester ne apare urmatorul cod de eroare P2458 care se traduce prin durata sau frecventa de regenerare foarte mare. Acesta indica un filtru de particule colmatat care incearca sa se regenereze foarte des.
Pentru a scade de martorii aprinsi in bord si limp mode, calculatorul de injectie Siemens PCR 2.1 este demontat de pe masina si cu ajutorul interfetei NewTrasdata este deblocat pentru reprogramarea lui prin portul de diagnoza. O data deblocat ecu, se poate citi software-ul si modifica pentru anularea filtrului de particule la motorizarea 1.6TDi.
Toata aceasta procedura are ca durata de timp undeva la 2 ore. In tot acest timp, mecanicul nostru poate demonta filtrul de particule si va elimina fagurele ceramic colmatat. Capsula in care s-a aflat dpf-ul este lipita cu prin intermediul unei suduri in mediu protector de argon. Pentru noi si aceasta etapa este foarte importanta. Relipirea celor doua bucati ale carcasei dpf este executata de un profesonist pentru a nu ramane gauri sau fisuri pe unde pot scapa gaze de evacuare.
Dupa dezactivarea software a filtrului de particule, martorul avarie motor cat si cel de bujie incandescenta se vor stinge. Motorul va functiona in parametri normali, fara limitari de putere si turatie sau regenerari in gol care pot afecta turbina, injectia, valva egr sau chiar motorul. Nu lasati pe ultim moment inlocuirea sau eliminarea filtrului de particule colmatat. Cheltuielile de reparatie vor fi foarte mari in raport cu costul pentru anulare sau chiar inlocuire filtru de particule cu unul nou OEM.
In imaginile atasate aveti prezentate toate etapele pe care le parcurgem pentru anularea si eliminarea filtrului de particule la Skoda Octavia 1.6TDi.