Ax turbina rupt din cauza dpf-ului infundat

Ce se poate intampla cand mergem cu filtrul de particule infundat? Se poate rupe axul turbosuflantei. Cea mai frecventa problema intalnita la masinile cu filtrul de particule infundat este uzura turbinei.

Masina prezentata astazi este un model Volkswagen Golf 5 1.9TDi 105cp venit cu turbina distrusa din cauza dpf-ului. A ajuns cu motorul in avarie, fum excesiv pe evacuare si coduri de eroare prezente pe senzorul de temperatura (P1958), turbina (P0299) si filtru de particule (P242F).

Anulare dpf Volkswagen Golf - 03Anulare dpf Volkswagen Golf - 01Anulare dpf Volkswagen Golf - 02  Anulare dpf Volkswagen Golf - 04Anulare dpf Volkswagen Golf - 05

La demontarea evacuarii am gasit in filtrul de particule foarte mult ulei si o bucata din turbina. Nici nu mai este nevoie sa povestesc ce am gasit pe masina, pozele de mai jos spun totul:

Anulare dpf Volkswagen Golf - 15Anulare dpf Volkswagen Golf - 10Anulare dpf Volkswagen Golf - 09Anulare dpf Volkswagen Golf - 17Anulare dpf Volkswagen Golf - 16

Filtrul de particule si toata evacuarea este plina de ulei.

Anulare dpf Volkswagen Golf - 12Anulare dpf Volkswagen Golf - 13Anulare dpf Volkswagen Golf - 14

Pentru a remedia aceasta problema, filtrul de particule trebuie inlocuit sau eliminat definitiv. Anularea dpf se face atat software, cat si mecanic prin eliminarea completa a fagurelui de ceramica plin de ulei si cenusa. Senzorul de temperatura afectat nu necesita inlocuire in acest caz. Motorul VW 1.9TDi 105cp are mai multi senzori de temperatura pe evacuare si acesta era folosit doar pentru filtru de particule. Deci, o data cu dezactivarea si eliminarea filtrului de particule se anuleaza si acest senzor.

De cele mai multe ori, masina poate ajunge in astfel de situatii din cauza proprietarului. Nu toti stiu ca dpf-ul este piesa consumabila ce trebuie inlocuita la un anumit interval de km pentru a nu se ajunge la problemele intalnite mai sus. Mai exista insa o categorie de oameni care cred ca dpf-ul poate fi curatat fara sa aiba vreo influenta negativa in regenerarea lui sau asupra motorului. In majoritatea cazurilor de curatare dpf, regenerarile nu se mai fac corect si influenteaza durata de viata a unor componente motor: turbosuflanta, senzori, injectoare, valva egr etc.