Anulare filtru particule Peugeot 407 2.0HDi

Cum ajunge la noi o masina cu probleme de pornire/oprire motor si pleaca cu filtrul de particule anulat?

Asta a patit acest model Peugeot 407 2.0HDi cutie AT din 2006 care a venit la noi in service cu mai multe probleme. Cea mai grava este oprirea motorului in mers. Masina a mai fost si in alte service-uri auto, dar nu s-a gasit rezolvare la aceasta problema. S-au pus tot felul de diagnosticuri, unele legate de un defect al cutiei AT. Dupa o investigatie mai ampla, am reusit sa descoperim ca problema opririlor in mers provine de la senzorul de turatie al motorului. Cost total reparatie pentru client = 0. Totusi la aceasta investigatie am descoperit un filtru de particule colmatat in proportie de 96-98% si am decis ca este mai bine sa il eliminam, masina urmand sa parcurga in curand cateva mii de km in afara tarii.
Stati linistiti, nu eliminam un filtru de particule bun. Imaginile de mai jos sunt dovada ca FAP-ul de pe aceast Peugeot 407 este colmatat si trebuia eliminat sau inlocuit.

Pasul 1 – anulare filtru de particule

Prima etapa in procesul de eliminare al filtrului de particule colmatat este dezactivarea lui din calculatorul de injectie Siemens. In acest caz am ales citirea si programarea cu ecu pe masa. As fi vrut sa va prezint mai multe imagini cu aceasta procedura insa timpul nu mi-a permis sa fac mai multe poze cu ecu desfacut si conectat la interfata NewTrasdata.

anulare_fap_peugeot_407_8 anulare_fap_peugeot_407_9

anulare_fap_peugeot_407_7
Foto 1 – Peugeot 407 2.0HDI ecu Siemens SID803A

Pasul 2 – eliminare fizica filtru de particule Peugeot

Asa cum am descoperit si noi la diagnoza, filtrul de particule se avea un grad foarte mare de incarcare. Posibil, masina fiind cumparata second-hand dintr-un parc auto, s-a incercat o spalare a filtrului de particule. Dupa eliminarea lui, motorul a inceput sa urce mai usor in ture si sa se simta mult mai elastic chiar daca este legat la o cutie automata.

anulare_fap_peugeot_407_1
Foto 2 – Filtru de particule Peugeot colmatat
anulare_fap_peugeot_407_2 anulare_fap_peugeot_407_3 anulare_fap_peugeot_407_4 anulare_fap_peugeot_407_5 anulare_fap_peugeot_407_6