Un model 2010 Ford Mondeo 2.0TDCi 140CP ajuns la noi in avarie tocmai din Brasov din cauza filtrului de particule colmatat. Masina a fost cumparata din Germania si la nici 100km de la achizitie motorul a intrat in avarie si becurile s-au aprins in bord. Filtrul de particule de pe acest motor vine cu un sistem nou de regenerare prin al 5-lea injector si este destul de eficient si stabil. Totusi atunci cand numarul de km este mai mare decat cel recomandat de producator pentru schimbarea dpf-ului, incep sa apara si problemele. Dupa mai multe incercari de resuscitare (incercari de spalare) la Brasov, proprietarul a decis sa elimine complet filtrul de particule. Tot filtrul de particule este cel care la diagnoza ne arata ca din cauza lui motorul a intrat in avarie. Am mai descoperit cateva erori legate de EGR insa dupa stergerea lor si eliminarea filtrului de particule, la testele de drum acestea nu au mai aparut.
Anularea filtrului de particule la motorul de 2.0TDCI 140CP cu injectie Delphi DCM 3.5 se face cu ajutorul interfatei NewGenius prin citirea software-ului din ecu si modificarea lui in vederea dezactivarii strategiei de regenerare si functionare dpf.
Dupa rescrierea mapelor in ecu, erorile legate de filtru de particule au disparut si martorul motor s-a stins. La testul de drum limitarea de putere a disparut si motorul poate fi turat peste 3000rpm. Urmeaza dupa aceasta procedura eliminarea propriu zisa a dpf-ului colmatat.